Om Hästar som läromästare

 

Hertigen på Flyinge

 

”Plötsligt en morgon var jag inträngd i ena hörnet längst in i boxen. Hertigen kom emot mig med bakåtstrukna öron och öppet gap medan han reste sig på bakbenen och slog med frambenen runt mitt huvud.

Han såg fullkomligt galen ut. Jag hade stigit upp tidigare än vanligt och var först ut i stallet och därför ensam i hela stallgången. Det var ingen idé att ropa på hjälp. Nu stod jag där inklämd i ett hörn, övertygad om att min sista stund var kommen. ”.

 

 

En livsavgörande händelse

 

” Nu var dörrarna öppna in till kliniken, där den kvinnliga jourveterinären och hennes assistenter väntade. Det var sent på kvällen och kolmörkt ute.

Vi tog sats och Sweet gick de sista stegen in. Jag hann knappt presentera oss förrän veterinären utbrast:

- Det är ett mirakel att din häst lever. Skadan är mycket värre än jag hade trott, och hon verkar ha förlorat mycket blod. ”

Pepita är illa ute

 

” Vi kastar oss upp i träden och hänger i grenarna som tre apor. Vi börjar skratta mitt i allt elände men lyckas på något sätt knäcka ner träden åt rätt håll. Just då inser vi att Pepita ligger i en liten sluttning och

att det är omöjligt för oss att få loss henne. Vi behöver rep och starka karlar. ”

 

 

Sweet visar vägen

 

” Vi hamnade på platser där vi inte brukade rida speciellt ofta. På vissa ställen började Sweet trava eller galoppera för att sedan sakta av. Jag var fascinerad. Vad var det som hände? Långsamt, långsamt fick jag en förnimmelse av att Sweet visade mig var hon och medryttaren ridit och på vilket sätt. Hon gjorde samma ridtur som dagen innan fast med mig på ryggen istället. Kunde det vara sant? ”

 

 

Det är dags att ta farväl

 

” Vi sitter tysta i bilen hela vägen hem. Det oundvikliga börjar komma närmare – det som jag har gått och gruvat mig för i arton år. Hur ska jag veta om jag fattar rätt beslut? Vem är jag att döma över någon annans liv? Kommer jag att klara av att vara med i avlivningsögonblicket? ”

 

 

Elitloppet 2001

 

” Flaggorna vajade i vinden. Tävlingsförutsättningarna var perfekta, solsken och skön värme runt tjugo grader. Banan var minutiöst preparerad. Stämningen på topp bland de över trettiotusen åskådarna. Året innan hade Victory Tilly vunnit Elitloppsfinalen på fantastiska 1.10,5 som betydde världsrekord. Skulle han kunna göra om den bedriften? ”

 

 

Jag reser inte hem

 

” Serio, som hade hamnat på kliniken och nu omringades av alla dessa människor, var livrädd. Han stod med högt huvud, spänd som en fiolsträng i hela kroppen och skakade lätt. Det såg ut som om han var övertygad om att han skulle utsättas för något som kunde göra ont. Kanske kände han av lukten och vibrationerna från den nedsövda hästen. Här gällde det att snabbt vinna hans förtroende.”

 

 

Utdrag ur min bok "Hästar som läromästare"

Recensioner

 

Ordlös kommunikation

Hästtidningen "Kentaur" nr.4 december 2012/

 

Om att vara en livrädd hästskötare

Häst & Ryttare, september 2012

 

Ny bok om samspelet mellan häst och människa

Travnet.se fredag 18 feb 2011

 

Inblick i hästarnas värld

Lidingö Tidning den 11 mars 2011

 

Nyutgiven bok av hästmassör

Travronden Nr 17 den 1 mars 2011

 

"... Spänning, drama. Vi får lära oss om hästars, dessa känsliga varelsers, inre väsen. Marike ger oss en inblick i deras sinnen, och hur hon med känslighet, lyhördhet och kärlek tilll dessa varelser övervinner svåra och ibland livshotande situationer..."

Staffan Birkenfalk

Din lokaltidning på nätet 16 juni 2011

 

"Boken med den sympatiska titeln "Hästar som läromästare är en självbiografisk berättelse om livet tillsammans med hästar. Ja, mer än så, hästarna är själva livselixiret och Marike Ollner har erfarenhet av olika typer av hästar ... Men att hästar verkligen kan tjäna som läromästare för oss människor - därom lär läsaren bli övertygad!"

Eva Wahlström

Bibliotekstjänst maj 2011

 

Hästtidningen Kentaur 4 december 2012

Travnet.se 18 februari 2011

Lidingötidning 11 Mars 2011